Wat zijn de effecten van alcohol?

Wat zijn de effecten van alcohol?

Elke persoon is anders; daarom variëren de effecten van alcohol van persoon tot persoon. Terwijl sommige mensen hun alcoholgebruik kunnen beperken, hebben anderen het moeilijk om hun alcoholgebruik onder controle te houden. Dit kan leiden tot een alcoholverslaving.

Om volledig te begrijpen wat de gevolgen van alcoholgebruik zijn, moet u eerst weten wat als drank wordt aangemerkt. 

Wat wordt er verstaan onder één glas alcoholhoudende drank?

Volgens het Trimbos Instituut heeft elke soort alcoholhoudende drank zijn eigen standaardglas. Een standaardglas bevat circa 10 gram pure alcohol.

  • Bier van 5% (250cc) 
  • Wijn van 12% (100cc)
  • Sterke drank van 35% (35cc)

Er zijn echter ook andere drankjes waar geen standaard glazen voor zijn. Daardoor wordt het moeilijk om in te schatten hoeveel alcohol u eigenlijk drinkt. 

De effecten van alcohol kunnen worden beïnvloed door een aantal risicofactoren, zoals de hoeveelheid die wordt geconsumeerd, de medische geschiedenis van het individu, alcoholtolerantie en andere drugs – legaal of illegaal – vermengd met alcohol.

Hoe beïnvloedt alcoholmisbruik het lichaam?

Alcoholmisbruik kan je lichaam zowel binnen als van buiten aantasten. De schade die alcohol aanricht is niet altijd te zien. Maar je interne organen kunnen er wel last van hebben. Daarom is het belangrijk om de waarschuwingssignalen van alcoholisme niet te negeren. Soms worden de schadelijke effecten pas veel later in het leven ontdekt. In een laat stadium is het doorgaans moeilijker om complicaties te verhelpen. 

Hoewel elk orgaan in uw lichaam de effecten van drinken kan voelen, lopen sommige meer risico op uitgebreide schade. Als voorbeeld kijken we naar de complicaties die alcoholmisbruik veroorzaakt bij uw hersenen en hart. Beiden zijn onmisbaar in het functioneren. 

Hersenen

Drank kan zorgen voor tijdelijke problemen, zoals geheugenverlies en coördinatieproblemen. Op lange termijn kan het uw hersenfuncties aantasten evenals hoe het is gestructureerd. De mogelijkheid ontstaat dat motorische vaardigheden verslechteren worden, een grote kans op verlies van evenwicht, problemen met het geheugen en emotionele reacties.

Hart

Overmatig drinken verzwakt uw hart en vergroot de kans op gevaarlijke aandoeningen zoals hartziekte en diabetes. Langdurige gevolgen van overmatig drinken kunnen 

De beste manier om gezondheidsproblemen nu en in de toekomst te voorkomen, is te stoppen met drinken met behulp van een afkickkliniek.

Als u of een geliefde de gevolgen van alcohol ondervindt, is het tijd om hulp te krijgen. Door in contact te komen met specialisten wordt je begeleid met de beste alcohol revalidatie faciliteiten. Zo komt je leven weer op het goede spoor. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *