Wat moet je doen bij tandpijn?

tandpijn maatregelen tandarts

Wat moet je doen bij tandpijn?

Heb je weleens last gehad van tandpijn? Dan weet je vast hoe vervelend en pijnlijk het kan zijn. Tandpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals gaatjes, ontstekingen of gebitsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de pijn te verlichten en verdere schade aan je gebit te voorkomen. In deze blogpost geven we je tips en advies over wat je moet doen bij tandpijn.

Eerste hulp bij tandpijn

Als je plotseling last krijgt van hevige tandpijn, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen als eerste hulp bij tandpijn:

 1. Spoel je mond met warm zout water. Dit kan helpen om eventuele ontstekingen te verminderen.

 2. Reinig voorzichtig de pijnlijke tand met een zachte tandenborstel om voedselresten of tandplak te verwijderen.

 3. Gebruik een pijnstiller, zoals paracetamol, om de pijn te verlichten. Let wel op dat je de aanbevolen dosering niet overschrijdt en raadpleeg altijd de bijsluiter.

 4. Als de pijn aanhoudt, kun je een tijdelijke vulling of een pijnstillende gel aanbrengen om de pijn te verminderen. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist.

Maak een afspraak bij de tandarts

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de tandarts wanneer je last hebt van tandpijn. De tandarts kan de oorzaak van de pijn vaststellen en de juiste behandeling bieden. Vermeld bij het maken van de afspraak dat je last hebt van tandpijn, zodat je sneller terecht kunt. Vaak hebben tandartspraktijken ruimte vrijgehouden voor spoedgevallen.

Preventieve maatregelen

Om tandpijn te voorkomen, zijn er een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen. Het is belangrijk om dagelijks goed je tanden te poetsen, minimaal twee keer per dag. Gebruik een tandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig te flossen en een mondspoeling te gebruiken. Een gezond dieet met weinig suiker en regelmatige tandartsbezoeken voor controle en reiniging zijn ook belangrijk.

Tandpijn is vervelend.

Tandpijn kan erg vervelend zijn, maar door snel te handelen en de juiste stappen te nemen, kun je de pijn verlichten en verdere schade aan je kiezen te voorkomen. Spoel je mond met warm zout water, reinig voorzichtig de pijnlijke tand, gebruik pijnstillers indien nodig en maak zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts. Vergeet niet om preventieve maatregelen te nemen om tandpijn in de toekomst te voorkomen. Door goed voor je gebit te zorgen, kun je tandpijn voorkomen en genieten van een gezond en pijnvrij gebit.

Op zoek naar een kindertandarts in Amstelveen?

Is het tijd voor de eerste controle van je kind bij de tandarts? Of ben je op zoek naar een nieuwe kindertandarts in Amstelveen? Dan ben je bij Keizer Karelpark Tandartsen aan het juiste adres. Ons team van ervaren kindertandartsen en mondhygiënisten staat klaar om je kind op een speelse en kindvriendelijke manier te begeleiden bij het gebitsonderhoud.

Waarom kiezen voor Keizer Karelpark Tandartsen?

 • Ervaren en deskundig team: Ons team bestaat uit gediplomeerde kindertandartsen en mondhygiënisten die gespecialiseerd zijn in de mondzorg voor kinderen. Ze weten hoe ze met kinderen om moeten gaan en stellen ze op hun gemak.
 • Moderne praktijk: We beschikken over een moderne praktijk met een speciale kinderhoek. Hierdoor voelt je kind zich meteen thuis.
 • Speelse en kindvriendelijke sfeer: We vinden het belangrijk dat je kind zich bij ons op zijn of haar gemak voelt. We creëren daarom een speelse en kindvriendelijke sfeer in onze praktijk.
 • Aandacht voor preventie: We besteden veel aandacht aan preventie. We leren je kind hoe ze hun tanden goed moeten poetsen en we geven tips om tandproblemen te voorkomen.
 • Pijnloze behandelingen: We streven ernaar om de behandelingen van je kind zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. Hiervoor maken we gebruik van verschillende technieken, zoals verdoving en lachgas.

Wat kun je van ons verwachten?

 • Een gratis kennismakingsgesprek: Tijdens dit kennismakingsgesprek kun je onze praktijk en ons team ontmoeten. We bespreken ook de mondgezondheid van je kind en we stellen een behandelplan op.
 • Een duidelijke uitleg: We leggen alles op een kindvriendelijke manier uit aan je kind, zodat ze precies weten wat er gaat gebeuren.
 • Flexibele afspraaktijden: We zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. We hebben ook avondafspraken mogelijk.
 • Een spoeddienst: We hebben een spoeddienst voor spoedeisende tandheelkundige problemen bij kinderen.

Maak een afspraak

Wil je een afspraak maken voor je kind bij Keizer Karelpark Tandartsen? Je kunt ons telefonisch bereiken op 020 – 641 06 10 of online via onze website https://tandartskeizerkarelpark.nl/.

We hopen je kind snel te mogen verwelkomen in onze praktijk!

Interview met Tandarts Mondain: “Een gezonde glimlach voor iedereen”

Naam: Tandarts Emma Smit

Specialisatie: Algemene tandheelkunde, cosmetische tandheelkunde

Jarenlange ervaring: 10

In deze blog interviewen we tandarts Emma Smit van Tandarts Mondain in Hoofddorp. We praten over haar passie voor het vak, haar specialisaties en haar visie op de toekomst van de tandheelkunde.

1. Wat heeft je gemotiveerd om tandarts te worden?

“Al van jongs af aan was ik gefascineerd door tanden en kiezen. Ik vond het mooi om te zien hoe je met een paar kleine ingrepen een grote impact kunt hebben op iemands gezondheid en zelfvertrouwen. De combinatie van wetenschap, techniek en het werken met mensen maakt het vak voor mij erg uitdagend.”

2. Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk is het contact met de patiënten. Ik vind het belangrijk om goed te luisteren naar hun wensen en angsten, en om ze op een duidelijke en geruststellende manier uit te leggen wat er nodig is. Het is ontzettend fijn om te zien dat patiënten na een behandeling tevreden zijn met het resultaat en dat ze weer met een zelfverzekerde glimlach de deur uit kunnen.”

3. Wat zijn je specialisaties?

“Naast de algemene tandheelkunde heb ik me ook gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde. Hiermee kan ik mensen helpen om hun glimlach te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van tanden bleken, facings of kronen. Het is mooi om te zien hoe iemands zelfvertrouwen kan toenemen door een kleine verandering in hun gebit.”

4. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in de tandheelkunde waar je enthousiast over bent?

“Er zijn momenteel veel nieuwe ontwikkelingen in de tandheelkunde waar ik erg enthousiast over ben. Zo worden er steeds meer digitale technieken gebruikt, zoals 3D-scans en printers, waardoor behandelingen nauwkeuriger en efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Ook zijn er nieuwe materialen beschikbaar die sterker en duurzamer zijn dan traditionele materialen.”

5. Wat is je visie op de toekomst van de tandheelkunde?

“Ik denk dat de tandheelkunde in de toekomst steeds meer gericht zal zijn op preventie en personalisatie. We zullen steeds beter in staat zijn om te voorspellen wie een verhoogd risico heeft op bepaalde tandheelkundige problemen, en we kunnen dan gerichter preventieve maatregelen nemen. Ook zullen we meer behandelingen op maat kunnen aanbieden, die afgestemd zijn op de individuele behoeften van de patiënt.”

6. Wat is je tip voor een gezond gebit?

“Mijn tip voor een gezond gebit is om twee keer per dag te poetsen met fluoridehoudende tandpasta, en om één keer per dag te flossen. Daarnaast is het belangrijk om jaarlijks naar de tandarts te gaan voor een controle en reiniging. Zo kunnen we problemen in een vroeg stadium opsporen en behandelen.”

7. Wat maakt Tandarts Mondain uniek?

“Tandarts Mondain staat voor een persoonlijke en professionele aanpak. We nemen de tijd voor onze patiënten en we luisteren goed naar hun wensen en angsten. We vinden het belangrijk dat patiënten zich op hun gemak voelen in onze praktijk, en dat ze met een gerust hart een behandeling kunnen ondergaan.”

8. Waar kunnen mensen meer informatie vinden over Tandarts Mondain?

“Meer informatie over Tandarts Mondain is te vinden op onze website: https://tandartsmondain.nl/. Ook kunt u ons telefonisch bereiken via 023 – 57 67 609.”

Wij bedanken tandarts Emma Smit voor haar tijd en haar interessante antwoorden.

Dit interview is onderdeel van een reeks interviews met de tandartsen van Tandarts Mondain. In de volgende interviews zullen we meer te weten komen over de andere specialisaties en expertises binnen de praktijk.

9 tips voor de mooiste tanden

1. Poets je tanden

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: tandenpoetsen is het allerbelangrijkste! Poets je tanden minimaal twee keer per dag en als het kan drie keer. Door je tanden twee minuten te poetsen met fluoridetandpasta (die je tandglazuur helpt versterken), verwijder je tandplak en voorkom je gaatjes.

Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Het is aangetoond dat dit effectiever werkt dan een handtandenborstel. Bij jonge kinderen kun je echter beter beginnen met een zachte handtandenborstel met peutertandpasta.

Poets sowieso voor het slapengaan en wacht na het eten het liefst minstens een uur. Op die manier voorkom je schade aan het tandglazuur en worden je tanden mooi wit. Begin onderaan aan de buitenkant, dan de binnenkant en dan de kauwvlakken. Doe dit hetzelfde voor het bovengebit. Besteed ook aandacht aan je tandvlees door tijdens het poetsen het tandvlees zachtjes te masseren. Zo blijft je tandvlees gezond en krijg je geen ontstekingen. Doe het wel voorzichtig, want als je te hard je tandvlees poetst gaat het irriteren. 

2. Ga jaarlijks naar de tandarts

Ook al vinden veel mensen de tandarts maar niks, het is heel belangrijk om er jaarlijks naartoe te gaan. Zelfs als je geen klachten hebt, is het belangrijk om je gebit te laten controleren. De tandarts vindt soms alsnog een probleem die je zelf niet had gevoeld. Vergeet trouwens niet medicijngebruik te melden aan je tandarts of mondhygiënist. Voor ouders: neem je kind vanaf het doorbreken van het allereerste tandje al mee naar de tandarts.

3. Koop regelmatig een nieuwe tandenborstel

Gebruik elke tandenborstel maar drie maanden. Vier keer per jaar een nieuwe tandenborstel zorgt voor een mooier gebit. Kies het liefst voor een elektrische tandenborstel en anders een handtandenborstel met medium haartjes.

4. Flos, flos, flos!

Door te flossen blijven je tanden gezond. Dit kan je doen met een flosdraad, een piepklein borsteltje of een tandenstoker. Flossen is bedoeld om eetresten uit je tanden te halen en om tandplak te vermijden. Het is handig om altijd voor het poetsen even te flossen, zodat de fluoridetandpasta overal tussen je tanden terecht komt. Door dagelijks te flossen voorkom je ook ontstoken tandvlees.

5. Drink zoveel mogelijk water

Frisdranken, sportdranken en andere zure dranken zorgen voor slijtage van het tandglazuur. Drink dus zoveel mogelijk water als je dorst hebt! Het zorgt voor mooie, witte tanden en is daarnaast goed voor je algehele gezondheid.

6. Beperk aantal eet- en drinkmomenten

Het beste voor je gebit is om maximaal zeven keer per dag te eten. Dan moet je denken aan drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en vier tussendoortjes. Door niet te vaak te eten en drinken, kan het gebit zich tussendoor herstellen en wordt de kans op gaatjes een stuk kleiner.

7. Vermijd suikers

Je tanden lijden net zoals je lichaam en huid ernstig onder suikers. Probeer deze dus te vermijden. Zelfs in fruit zitten suikers, dus probeer ook hierop te letten. Gebruik ook suikervrije kauwgom. 

8. Stimuleer aanmaak van speeksel

Door te kauwen op kauwgom stimuleer je aanpak van je speeksel. Gebruik dan wel suikervrije kauwgom!

9. Maak aften niet kapot

Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond. Als je de aften kapot maakt duurt het veel langer voordat ze herstellen. Zonder de aft kapot maken, zal hij binnen twee tot drie weken uit zichzelf verdwijnen.

Tot slot, de kleur van je tanden is genetisch bepaalt. De binnenkant van je tand (ofwel het tandbeen) bepaalt welke kleur je tanden hebben. Zo zijn hoektanden vaak van nature wat geler, omdat het tandbeen daar iets dikker is. Voor wittere tanden kun je onder andere minderen met het drinken van koffie en thee. Ook stoppen met roken helpt goed. 

Tips voor bij een kunstgebit

Ikzelf moest er op een dag ook aan geloven. Door tandvleesproblemen verloor ik zoveel dat ik niet voldoende kauwvlak meer had, en wat ik nog aan tanden had, daarvan stond een gedeelte los. Het laatste wat ik nog had ook laten trekken en overgaan op een kunstgebit was nog de enige optie.

Sessies

Het waren vele bezoeken aan de tandarts. Beetje bij beetje, dus in sessies, ging het laatste aan kiezen eruit. In de tussentijd ook nog dat ‘happen’ en passen. Voordat de laatste tanden eruit gaan wordt er alvast een prothese gemaakt. Als laatste gingen mijn voortanden eruit en gelijk mijn kunstgebit erin. Het kunstgebit werkte als een pleister, maar ook een beetje als een soort van drukverband; het gebit zat vast door zwelling van het tandvlees, maar kwam de andere dag makkelijk los. En toen begon het wennen. Gelukkig kreeg ik de tip, en dat is ook gelijk de eerste tip, om de prothese in te houden. Liever paracetamol omdat het gebit zeer doet, als het gebit uit doen anders wen je er nooit aan.

Schoonhouden

Het schoonhouden van de tanden en mondholte werd anders. Jarenlang deed ik dat met een tandenborstel en tandpasta, maar nu moest ik het anders reinigen. Bij de tandarts heb ik geïnformeerd of dat mondwater bestanddelen bevat die echt werken, en zijn antwoord was volmondig; nee. Mijn vervolgvragen gingen over de gebitsprothese zelf; hoe schoonhouden? Hiervoor kreeg ik bruikbare tips, en dat maakt tip twee. Een goede oplossing is het in azijn zetten van het gebit of poetsen met zeep. Daarna het kunstgebit goed afspoelen, zowel azijn als zeep is niet prettig om in de mond te hebben.

Maatwerk

Het is van belang dat een gebit goed past. De eerste drie maanden na het trekken slinkt het tandvlees zo enorm dat het gebit los komt te zitten. Hiervoor geef ik de derde tip; gebruik in deze situatie een kleefpasta. Daarna, toen het goed op maat was gemaakt, was de kleefpasta niet meer nodig.

Wat zijn de effecten van alcohol?

Elke persoon is anders; daarom variëren de effecten van alcohol van persoon tot persoon. Terwijl sommige mensen hun alcoholgebruik kunnen beperken, hebben anderen het moeilijk om hun alcoholgebruik onder controle te houden. Dit kan leiden tot een alcoholverslaving.

Om volledig te begrijpen wat de gevolgen van alcoholgebruik zijn, moet u eerst weten wat als drank wordt aangemerkt. 

Wat wordt er verstaan onder één glas alcoholhoudende drank?

Volgens het Trimbos Instituut heeft elke soort alcoholhoudende drank zijn eigen standaardglas. Een standaardglas bevat circa 10 gram pure alcohol.

 • Bier van 5% (250cc) 
 • Wijn van 12% (100cc)
 • Sterke drank van 35% (35cc)

Er zijn echter ook andere drankjes waar geen standaard glazen voor zijn. Daardoor wordt het moeilijk om in te schatten hoeveel alcohol u eigenlijk drinkt. 

De effecten van alcohol kunnen worden beïnvloed door een aantal risicofactoren, zoals de hoeveelheid die wordt geconsumeerd, de medische geschiedenis van het individu, alcoholtolerantie en andere drugs – legaal of illegaal – vermengd met alcohol.

Hoe beïnvloedt alcoholmisbruik het lichaam?

Alcoholmisbruik kan je lichaam zowel binnen als van buiten aantasten. De schade die alcohol aanricht is niet altijd te zien. Maar je interne organen kunnen er wel last van hebben. Daarom is het belangrijk om de waarschuwingssignalen van alcoholisme niet te negeren. Soms worden de schadelijke effecten pas veel later in het leven ontdekt. In een laat stadium is het doorgaans moeilijker om complicaties te verhelpen. 

Hoewel elk orgaan in uw lichaam de effecten van drinken kan voelen, lopen sommige meer risico op uitgebreide schade. Als voorbeeld kijken we naar de complicaties die alcoholmisbruik veroorzaakt bij uw hersenen en hart. Beiden zijn onmisbaar in het functioneren. 

Hersenen

Drank kan zorgen voor tijdelijke problemen, zoals geheugenverlies en coördinatieproblemen. Op lange termijn kan het uw hersenfuncties aantasten evenals hoe het is gestructureerd. De mogelijkheid ontstaat dat motorische vaardigheden verslechteren worden, een grote kans op verlies van evenwicht, problemen met het geheugen en emotionele reacties.

Hart

Overmatig drinken verzwakt uw hart en vergroot de kans op gevaarlijke aandoeningen zoals hartziekte en diabetes. Langdurige gevolgen van overmatig drinken kunnen 

De beste manier om gezondheidsproblemen nu en in de toekomst te voorkomen, is te stoppen met drinken met behulp van een afkickkliniek.

Als u of een geliefde de gevolgen van alcohol ondervindt, is het tijd om hulp te krijgen. Door in contact te komen met specialisten wordt je begeleid met de beste alcohol revalidatie faciliteiten. Zo komt je leven weer op het goede spoor. 

Zo kies je de beste kinderopvang in Breda

Wanneer jouw kindje naar de opvang moet, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat deze in een fijne omgeving terecht komt. Hoe kies je nu eigenlijk de beste kinderopvang in de omgeving van Breda? In dit artikel geef ik je allerlei tips waarmee jij goed voorbereid een keuze maakt.

Begin op tijd

Mocht je nu zwanger zijn, maar al weten dat jouw kleine na een korte tijd opvang nodig heeft, dan is het aan te raden om nu al op zoek te gaan naar een plek waar jij je goed bij voelt. Het kan namelijk zelfs zo zijn dat er een wachtrij is waarin jouw ongeboren baby geplaatst wordt. Daarbij geldt vaak dat degene die het eerst op de lijst staat ook als eerste een plekje krijgt. Mocht het dan zo zijn dat jij eerder oppas nodig hebt, dan moet je daarvoor tijdelijk een alternatief voor zoeken.

Vraag anderen

Het kan ook heel erg goed zijn dat je eventjes door de bomen het bos niet meer ziet. Er komt veel op je af wanneer je als ouder een kinderopvang zoekt, dus dat is erg begrijpelijk. Vraag daarom vooral eens rond hoe vrienden of familie deze kwestie hebben aangepakt. Zij hebben vast ook hele goede tips voor je en kunnen ook hun ervaringen met bepaalde opvangen delen met je.

Ervaar het zelf

Vaak is het zo dat je een rondleiding krijgt door de opvang en verschillende groepen. Dat is natuurlijk ongelofelijk fijn, maar dat hoeft niet direct te betekenen dat jij overtuigd bent. Je kunt daarom ook altijd vragen of je nog een keertje langs kunt komen. Hier wordt vaak geen probleem van gemaakt en op die manier kun jij toch nog net iets beter de sfeer proeven die er hangt.

Waar je op moet letten

Wanneer je op bezoek gaat en een rondleiding krijgt is het slim om op een aantal dingen te letten. Allereerst is hygiëne natuurlijk van ongelofelijk groot belang. Kinderen worden nu eenmaal ziek, maar je wilt niet dat zich dat te makkelijk kan verspreiden. Worden de handjes bijvoorbeeld gewassen voordat zij gaan eten is iets waar je naar kunt vragen. Daarnaast is de omvang van de groepen iets waar je rekening mee moet houden. Hierbij is niet per se iets goed of fout, maar het ligt er gewoon aan waar jij je goed bij voelt. Sommige kinderen zijn nu eenmaal makkelijker en kunnen daardoor beter in grotere groepen dan anderen.

Succes bij het maken van een keuze voor de beste kinderopvang in Breda. Ik hoop dat dit artikel jou bruikbare tips heeft kunnen geven!