9 tips voor de mooiste tanden

9 tips voor de mooiste tanden

1. Poets je tanden

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: tandenpoetsen is het allerbelangrijkste! Poets je tanden minimaal twee keer per dag en als het kan drie keer. Door je tanden twee minuten te poetsen met fluoridetandpasta (die je tandglazuur helpt versterken), verwijder je tandplak en voorkom je gaatjes.

Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Het is aangetoond dat dit effectiever werkt dan een handtandenborstel. Bij jonge kinderen kun je echter beter beginnen met een zachte handtandenborstel met peutertandpasta.

Poets sowieso voor het slapengaan en wacht na het eten het liefst minstens een uur. Op die manier voorkom je schade aan het tandglazuur en worden je tanden mooi wit. Begin onderaan aan de buitenkant, dan de binnenkant en dan de kauwvlakken. Doe dit hetzelfde voor het bovengebit. Besteed ook aandacht aan je tandvlees door tijdens het poetsen het tandvlees zachtjes te masseren. Zo blijft je tandvlees gezond en krijg je geen ontstekingen. Doe het wel voorzichtig, want als je te hard je tandvlees poetst gaat het irriteren. 

2. Ga jaarlijks naar de tandarts

Ook al vinden veel mensen de tandarts maar niks, het is heel belangrijk om er jaarlijks naartoe te gaan. Zelfs als je geen klachten hebt, is het belangrijk om je gebit te laten controleren. De tandarts vindt soms alsnog een probleem die je zelf niet had gevoeld. Vergeet trouwens niet medicijngebruik te melden aan je tandarts of mondhygiënist. Voor ouders: neem je kind vanaf het doorbreken van het allereerste tandje al mee naar de tandarts.

3. Koop regelmatig een nieuwe tandenborstel

Gebruik elke tandenborstel maar drie maanden. Vier keer per jaar een nieuwe tandenborstel zorgt voor een mooier gebit. Kies het liefst voor een elektrische tandenborstel en anders een handtandenborstel met medium haartjes.

4. Flos, flos, flos!

Door te flossen blijven je tanden gezond. Dit kan je doen met een flosdraad, een piepklein borsteltje of een tandenstoker. Flossen is bedoeld om eetresten uit je tanden te halen en om tandplak te vermijden. Het is handig om altijd voor het poetsen even te flossen, zodat de fluoridetandpasta overal tussen je tanden terecht komt. Door dagelijks te flossen voorkom je ook ontstoken tandvlees.

5. Drink zoveel mogelijk water

Frisdranken, sportdranken en andere zure dranken zorgen voor slijtage van het tandglazuur. Drink dus zoveel mogelijk water als je dorst hebt! Het zorgt voor mooie, witte tanden en is daarnaast goed voor je algehele gezondheid.

6. Beperk aantal eet- en drinkmomenten

Het beste voor je gebit is om maximaal zeven keer per dag te eten. Dan moet je denken aan drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en vier tussendoortjes. Door niet te vaak te eten en drinken, kan het gebit zich tussendoor herstellen en wordt de kans op gaatjes een stuk kleiner.

7. Vermijd suikers

Je tanden lijden net zoals je lichaam en huid ernstig onder suikers. Probeer deze dus te vermijden. Zelfs in fruit zitten suikers, dus probeer ook hierop te letten. Gebruik ook suikervrije kauwgom. 

8. Stimuleer aanmaak van speeksel

Door te kauwen op kauwgom stimuleer je aanpak van je speeksel. Gebruik dan wel suikervrije kauwgom!

9. Maak aften niet kapot

Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond. Als je de aften kapot maakt duurt het veel langer voordat ze herstellen. Zonder de aft kapot maken, zal hij binnen twee tot drie weken uit zichzelf verdwijnen.

Tot slot, de kleur van je tanden is genetisch bepaalt. De binnenkant van je tand (ofwel het tandbeen) bepaalt welke kleur je tanden hebben. Zo zijn hoektanden vaak van nature wat geler, omdat het tandbeen daar iets dikker is. Voor wittere tanden kun je onder andere minderen met het drinken van koffie en thee. Ook stoppen met roken helpt goed. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *