februari 2020

Tips voor bij een kunstgebit

Ikzelf moest er op een dag ook aan geloven. Door tandvleesproblemen verloor ik zoveel dat ik niet voldoende kauwvlak meer had, en wat ik nog aan tanden had, daarvan stond een gedeelte los. Het laatste wat ik nog had ook laten trekken en overgaan op een kunstgebit was nog de enige optie.

Sessies

Het waren vele bezoeken aan de tandarts. Beetje bij beetje, dus in sessies, ging het laatste aan kiezen eruit. In de tussentijd ook nog dat ‘happen’ en passen. Voordat de laatste tanden eruit gaan wordt er alvast een prothese gemaakt. Als laatste gingen mijn voortanden eruit en gelijk mijn kunstgebit erin. Het kunstgebit werkte als een pleister, maar ook een beetje als een soort van drukverband; het gebit zat vast door zwelling van het tandvlees, maar kwam de andere dag makkelijk los. En toen begon het wennen. Gelukkig kreeg ik de tip, en dat is ook gelijk de eerste tip, om de prothese in te houden. Liever paracetamol omdat het gebit zeer doet, als het gebit uit doen anders wen je er nooit aan.

Schoonhouden

Het schoonhouden van de tanden en mondholte werd anders. Jarenlang deed ik dat met een tandenborstel en tandpasta, maar nu moest ik het anders reinigen. Bij de tandarts heb ik geïnformeerd of dat mondwater bestanddelen bevat die echt werken, en zijn antwoord was volmondig; nee. Mijn vervolgvragen gingen over de gebitsprothese zelf; hoe schoonhouden? Hiervoor kreeg ik bruikbare tips, en dat maakt tip twee. Een goede oplossing is het in azijn zetten van het gebit of poetsen met zeep. Daarna het kunstgebit goed afspoelen, zowel azijn als zeep is niet prettig om in de mond te hebben.

Maatwerk

Het is van belang dat een gebit goed past. De eerste drie maanden na het trekken slinkt het tandvlees zo enorm dat het gebit los komt te zitten. Hiervoor geef ik de derde tip; gebruik in deze situatie een kleefpasta. Daarna, toen het goed op maat was gemaakt, was de kleefpasta niet meer nodig.